Alles rond het thema uitvaart in Heerlen

As uitstrooien

Er zijn in Heerlen natuurlijk diverse hele mooie plekken om de as van een overleden dierbare uit te strooien. In het mooie, glooiende Limburgse landschap met natuur te over is er veel te kiezen. Maar mag je de as van een overleden dierbare overal uitstrooien?

Regels uitstrooien as Heerlen

Je mag de as van een overledene alleen uitstrooien met toestemming van de eigenaar van de grond. Dat wil dus zeggen dat je niemand om toestemming hoeft te vragen als je dat in je eigen tuin wil uitstrooien. Maar wil je de as uitstrooien in de natuur in Heerlen of omgeving dan zou je dus eigenlijk eerst toestemming moeten vragen aan de gemeente of de provincie of wie er maar eigenaar is van de grond waar je de as wil uitstrooien.

Toch is het ook weer niet zo dat je heel veel risico loopt dat je een bekeuring krijgt wanneer je de as uitstrooit zonder toestemming. Als je dat doet op een plek en een moment waarop andere mensen het niet zien en het geen overlast geeft dan is de kans dat iemand je erop aanspreekt natuurlijk heel klein. Dat wordt natuurlijk wel anders wanneer je de as wil uitstrooien in bijvoorbeeld het centrum of een andere plek in Heerlen waar veel mensen samen komen.

Bedenk en verdiep je voor je de as uitstrooit goed in de locatie. Je kan de as maar één keer uitstrooien en dan is het natuurlijk heel vervelend als de grond bijvoorbeeld opeens bouwgrond wordt of iets dergelijks. Kijk ook goed of niet een plek is waar mensen hun hond uitlaten.

As uitstrooien op de begraafplaats

De algemene begraafplaatsen in Heerlen hebben diverse mogelijkheden voor asbestemming. Er zijn een aantal begraafplaatsen waar je de as kan uitstrooien op een zogenaamd strooiveld van de gemeente. De gemeente vraagt daar overigens wel geld voor. Zo kost het uitstrooien van de as op een strooiveld zonder aanwezigheid van nabestaanden 78 euro. Als je aanwezig wil zijn bij het uitstrooien van de as moet je 161,50 betalen.

Kijk voor informatie over de begraafplaatsen in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Heerlen. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor het uitstrooien van de as dan kan je bellen met de gemeente op telefoonnummer: 14 045.

As uitstrooien op zee

Alhoewel de zee wel een eindje van Heerlen ligt kiezen ook diverse mensen uit Heerlen ervoor om de as van hun dierbare te laten uitstrooien op zee. Er zijn diverse rederijen die hier speciale arrangementen voor aanbieden. Zo kan je ervoor kiezen om de as te laten uitstrooien in zee zonder dat je erbij bent. Je kan er ook voor kiezen om mee te varen waarbij je ook voor kan kiezen om met een aantal nabestaanden een speciale afscheidsplechtigheid te houden op zee.

Overlijden in regio Heerlen melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206